Viften

8. klasse - ungdomsuddannelser

Vi er på Skt. Croix, De Dansk Vestindiske Øer, i 1848. Anna Heegaard og Petrine er veninder. Begge er farvede, men deres livsvilkår er vidt forskellige. Anna er en af øens mest velhavende plantage- og slaveejere og ejer også den slavegjorte Petrine. Anna lever sammen med den danske generalguvernør Peter von Scholten og alt er tilsyneladende, som det skal være, indtil der opstår rygter om et oprør blandt de slavegjorte. For hvilken side står Anna og Petrine egentlig på – og er det den samme? Viften er et ironisk og absurd billede af et grimt, og ofte overset, kapitel i Danmarkshistorien.

Link til undervisningsmaterialet målrettet gymnasiet: https://filmcentralen.dk/gymnasiet/undervisning/viften-0
Materialet henvender sig til historie og samfundsfag. Der findes også forslag til tværfaglige samarbejder med dansk, mediefag og filosofi. Materialet indeholder en lærervejledning og elevopgaver.

Land: Danmark, 2023
Sprog: Dansk og engelsk med danske undertekster
Censur: Tilladt for børn fra 11 år
Original titel: Viften
Instruktion: Frederikke Aspöck
Spilletid med oplæg: 2 timer og 5 minutter
Fag: Dansk, Filmkundskab, Historie
Temaer: Dansk kolonitid, Magt, Racisme

Undervisningsmateriale

Oplæg

Salaams oplægsholder fortæller om Danmark som kolonimagt. Om hvordan vi i flere hundrede år fragtede slavegjorte mennesker fra Guinea til Vestindien, og hvordan mange mennesker i Danmark blev rige på den handel. Vi taler også om, hvordan kolonitiden stadig præger øerne som blev solgt til USA i 1917.

Visninger

FacebookTwitterRedditEmailPrintFriendly

Salaam Film & Dialog
Vermundsgade 38E, 2.sal
2100 København Ø
CVR: 28164297
Tlf: 32 118 188 / 32 118 288
info@salaam.dk

BESTIL NYHEDSBREV

Vi sender ca. en gang per måned