En biografperle i Hundested

Når man nærmer sig biografen Hundested Kino springer den smukke blå gavl med de lyserøde lammeskyer og filmrullen i øjnene. Gavlen er malet af Ulrik Schiødt og er, ud over at skildre adskillige seværdigheder i Hundested på den snoede kamerarulle, i sig selv efterhånden blevet et vartegn i Hundested. Bag den smukke gavl findes en perle af en biograf kaldet Hundested Kino. Biografen er én ud af de 11 kunstbiografer, som findes rundt om i Danmark. Det betyder bl.a. at Hundested Kino gør en dyd ud af at udvælge og vise film, som bidrager til kulturel mangfoldighed og medvirker til større repræsentation af kulturel diversitet på det store lærred. Værdier, der går hånd i hånd med Salaam Film & Dialog.

På billedet ses Hundested Kinos smukke gavl, som er blevet et vartegn i Hundested

Hundested Kino – et fællesskabende kulturhus af en biograf 

Der har eksisteret en biograf i Hundested siden 1930’erne, som gik under navnet ‘Kino’. Biografen har dog undertiden haft en turbulent livsrejse, den har måtte skifte adresse flere gange og i 2011 måtte Kino dreje nøglen om og lukke helt ned. Nogle år senere blev en flok ildsjæle motiveret til at genskabe den hyggelige biograf, og det viste sig at der var stor opbakning i lokalmiljøet. På Hundested Kinos hjemmeside beskrives deres mission således:  

“Vi vil skabe et sted, hvor vores fællesskab kan udvikle sig og vokse, og dermed bidrage til et levende lokalsamfund med kunst og kultur for alle.”  

Foreningen Hundested Kino, der ligeledes kan karakteriseres som kulturhus, blev derfor oprettet i 2017 og har været drevet af frivillige ildsjæle fra Hundested lokalmiljø lige siden.  

Når man træder ind i biografen, bliver man mødt af en hyggelig café, hvor det er muligt at købe lækkerier til at nyde i caféen eller inde i biografsalen

Bag baren står Susanne, hun er frivillig og har sin daglige gang i den hyggelige biograf og café. Da Salaam Filmfestival besøgte biografen i slutningen af januar 2024, fik vi en hyggelig snak med hende. Susanne kunne bl.a. fortælle at den flotte cafébar er skabt af en lokal snedker i Hundested. Detaljer som dette er meget sigende for den ånd, som præger biografen. Her er kælet for detaljerne, og lokalmiljøets opbakning til projektet er ikke til at tage fejl af.  

Biografen og den tilhørende café fungerer ligeledes som kulturhus for et væld af andre spændende aktiviteter ud over filmvisninger. Her kan bl.a. nævnes naturvidenskabelige foredrag i samarbejde med Aarhus Universitet, operavisninger på det store lærred, trylleshow, børnebio og meget mere.  

Salaam Filmfestival og tre 7. klasser så ‘Jeg er Zlatan’ i Hundested Kino 

Da Salaam Filmfestival besøgte Hundested Kino, så vi ‘Jeg er Zlatan’ sammen med elever fra tre forskellige 7. klasser. Salaam Filmfestivals nye oplægsholder, Ida Mathilde Karlsson, holdt et spændende oplæg både før og efter filmen, hvilket ligeledes foregik inde i den hyggelige biografsal.  

Filmen skildrer Zlatan Ibrahimović, den underprivilegerede dreng fra Rosengård i Malmø med det kæmpestore fodboldtalent. I sit oplæg fokuserede Ida på den svære position, det kan være for et barn, at vokse op i et udsat boligområde, hvor bevidstheden om andre menneskers negative fordomme er til stede. Ida inddrog eksempler fra andre unge, som hun har talt med, der ligeledes er opvokset i udsatte boligområder. Ida fortalte, hvordan mange af disse børn har en selvbevidsthed om andres negative fordomme mod dem på baggrund af deres bopæl eller kulturelle ophav. Især disse fortællinger fangede eleverne i biografens opmærksomhed, og de bød ind med egne refleksioner og spørgsmål – en dialog var sat i gang! 

Ida starter dialog med de tre 7. klasser i biografsalen efter at have set filmen ‘Jeg er Zlatan’.

Efter arrangementet havde vi en god snak med to af Hundested Kinos frivillige, som var med til at afvikle arrangementet med Salaam Filmfestival. Susanne, som bl.a. er ansvarlig for biografgruppen, pointerede hvordan filmoplevelser er fælles-skabende og kan åbne op for vigtige samtaler. Lige præcis denne pointe, er en af kerneværdierne for Salaam Film & Dialogs arbejde for mangfoldighed og interkulturel forståelse.  

Den fine blå facade, som udgør indgangen til biografen, leder ind til en charmerende café, som i sig selv er et besøg værd.

Vi glæder os til igen at besøge Hundested Kino med Salaam Filmfestival i løbet af foråret 2024!

//Liv Caroline Lindegaard, praktikant hos Salaam Film & Dialog

FacebookTwitterRedditEmailPrintFriendly

Salaam Film & Dialog
Vermundsgade 38E, 2.sal
2100 København Ø
CVR: 28164297
Tlf: 32 118 188 / 32 118 288
info@salaam.dk

BESTIL NYHEDSBREV

Vi sender ca. en gang per måned