Film, gode snakke, læring og ukulelemusik i Cinemateket

De seneste to uger har Salaam holdt filmfestival i Cinemateket. Det har været to rigtig gode uger med mange gode oplevelser og udfordringer. Hver dag har vi vist to forskellige film med tilhørende dialog, som Salaams dygtige oplægsholdere har stået for. Vi har haft besøg af en hel masse glade og spændte skoleelever og lærere, som flere af dagene ankom helt våde og forblæste ude fra det kolde efterårsvejr – som jo heldigvis er rigtig godt biografvejr.

Foto: Nicolai Perjesi

For os betød det, at vi fik muligheden for at komme med ud og opleve, hvordan Salaams visninger afvikles i praksis, og hvordan filmfestivalens arrangementer opleves af elever, lærere og oplægsholdere. Salaams program er meget alsidigt, og med oplægsholdernes forskellige personlige narrativer samt publikums inputs i dialogen kommer alle visninger til at se forskellige ud. Ved visningen af ’Yuku og blomsten på bjerget’ inddrog Salaams oplægsholder Leyla Kara f.eks. musikken i sit oplæg, som også havde været et omdrejningspunkt i filmen. Det var helt fantastisk at se børnene danse i sæderne og synge med på sangene under filmen. Der var rigtig god stemning, og da Leyla fandt en ukulele frem og begyndte at spille, klappede børnene begejstret. Fire børn fik også lov at komme op at prøve. Til visningen af ’Viften’, hvor Jennifer Tonndorff var kommet for at holde oplæg, opstod en virkelig god dialog. Filmen handlede om dansk kolonitid i Dansk Vestindien i 1848. Publikum havde begrænset indblik i temaet, og Jennifer måtte derfor tilpasse sit oplæg og dialogen til deres niveau. Det virkede til at blive en virkelig spændende og lærerig oplevelse for eleverne.

Efter tre af filmvisningerne var vi så heldige at få lov til at låne nogle af eleverne til et par korte interviews. Vi spurgte blandt andet ind til deres oplevelser med filmen og den efterfølgende dialog, og hvad de ville tage med sig videre fra arrangementet. Nogle af de børn, der havde været inde og se ’Den grimme ælling og mig’, udtalte: ”Selvom man er helt, helt anderledes, så kan man godt være i familie” og ”Man kan jo også godt være venner, selvom man er forskellige. Jeg er fx gode venner med både somaliere og tyrkere, og de snakker forskellige sprog”. De havde været rigtig glade for Vibekes oplæg, selvom en af dem nævnte, at han ikke turde svare på spørgsmålene foran så mange mennesker. Nogle af de elever, der havde set ’Viften’, snakkede bagefter om, at filmen havde givet dem en ny forståelse for det, de havde lært i undervisningen i skolen: ”Man forstår det bedre, end hvis man læser en bog, hvor det bare er tekst”. Vi havde en spændende snak om, hvordan film kan supplere undervisningen og åbne op for nye perspektiver. Vores egen oplevelse er også, at film taler til sanserne på en helt særlig måde, så det var rigtig fedt at opdage, at eleverne også havde det sådan. I det hele taget var det spændende at få indblik i deres egne personlige oplevelser med de forskellige filmvisninger. De små interviews gav mulighed for at høre fra eleverne selv, hvad der havde gjort indtryk på dem, og hvad de tog med sig hjem fra Cinemateket. Samtidig blev der åbnet op for en anden form for dialog, hvor nogle af dem, der ikke havde lyst til at tale foran en helt fyldt biografsal, kunne komme på banen.

Alt i alt har det været to gode og lærerige uger med masser af nye indtryk, gode film og spændende snakke!

//Sarah Højholt og Alma Folke, praktikanter hos Salaam Filmfestival

FacebookTwitterRedditEmailPrintFriendly

Salaam Film & Dialog
Vermundsgade 38E, 2.sal
2100 København Ø
CVR: 28164297
Tlf: 32 118 188 / 32 118 288
info@salaam.dk

BESTIL NYHEDSBREV

Vi sender ca. en gang per måned