Salaam Prisen 2022 går til Helle Toft Jensen

Foto: Nicolai Perjesi

Salaam Filmprisen går i år til filminstruktøren Helle Toft Jensen, som har instrueret ’Fremmede i Karl Oves Paradis’. Men prisen er ikke alene for filmen, men for hele Helle Toft Jensens virke.

Jeg mødte Helle omkring 1990. Dengang var hun i gang med sin anden film om Isabel – en ung flygtningepige, som tager tilbage til Chile for at finde sine rødder.

Og det at det var en ung flygtning hun lavede film om, er symptomatisk for hendes virke, for hun har et klart blik og et stort hjerte for de svageste i samfundet. Det vidner den lange liste af film hun har lavet og hendes øvrige virke om.

Helle Toft Jensen har også en stor andel i at Salaam Filmfestival kom til verden. For den første festival blev produceret i Spor Media, som hun og Torben Vosbein startede for mere end 40 år siden. Og hvor de siden har arbejdet med samme temaer som Salaam: 3. verden og det flerkulturelle.

I 2015 skete der så det, at der åbnede to asylcentre for uledsagede flygtningebørn på Ærø, hvor Helle bor. Det skabte som så ofte en vis frustration i lokalsamfundet – ikke mindst fordi det var drenge. Men hun gik sammen med andre Ærøboere ned på havnen med dannebrogsflag for at tage mod drengene, den dag de skulle ankomme, og hun meldte sig også som frivillig på det ene asylcenter, som hun kunne se fra sit hjem.

Hun begyndte at filme drengene og selv lade dem tage kameraet. Efter et par år var der et fantastisk materiale som dokumenterede drengenes første år i Danmark, og det blev i første omgang til tv-serien ’Rodløs’ til DR3, hvor et par afsnit også blev vist på Salaam – og det var en af de film, der sammen med dit og Jakobs oplæg i forbindelse med filmvisningerne gik lige i hjertet på publikum.

Det gør ’Fremmede i Karls Oves paradis’ også. Det er en meget rørende beretning om, hvad en flok fremmede drenges ankomst gør ved eller snarere for et lille samfund. For filmen handler ikke om det problematiske ved at være flygtning, men viser hvilke positive forandringer, der kan ske for mennesker på en lille ø i verdenshavet, når de kommer i kontakt med mennesker fra andre dele af verden.

Det er en smuk film om det smukke, der findes i mennesker, når de får mulighed for at udfolde det.

Lisbeth Lyngse

Leder af Salaam Film og Dialog

FacebookTwitterRedditEmailPrintFriendly

Salaam Film & Dialog
Vermundsgade 38E, 2.sal
2100 København Ø
CVR: 28164297
Tlf: 32 118 188 / 32 118 288
info@salaam.dk

BESTIL NYHEDSBREV

Vi sender ca. en gang per måned