Salaam Filmpris 2015 går til Lone Falster og Iben Haahr Andersen

Foto: Nicolai Perjesi

Salaam Filmpris 2015 blev uddelt torsdag den 3. september på Salaams åbningsarrangement i Empire Biografen. Prisen gik til Lone Falster og Iben Haahr Andersen for ”I lyset af revolutionen – om kvinder og kunst i Kairo.

Filmen ”I lyset af revolutionen” instrueret af Lone Falster og Iben Haahr Andersen var også åbningsfilm på året festival. I begrundelsen for tildelingen af prisen sagde festivalleder Solveig Thorborg bl.a.:

”Salaam Filmprisen går i år til Lone Falster og Iben Haahr Andersen for ”I lyset af revolutionen – om kvinder og kunst i Kairo”. Når vi har valgt jeres film, er det fordi, vi synes det er en meget smuk film, der giver et bevægende indblik i, hvad det arabiske forår og den efterfølgende kontrarevolution har haft af betydning for en række kvindelige kunstnere. Kvinder der nægter at lade sig påtvinge en traditionel mellemøstlig kvinderolle, og som nægter at stryge magthaverne med håret.

Her på Salaam er vi dedikerede til en solidaritet med kvinder i hele verden, og vi oplever et ansvar for at påpege de urimelige vilkår, som mange kvinder lever under. Og vi vil rigtig gerne vise kvinder, der er stærke og på forbilledlig vis kæmper for at forbedre disse vilkår.

Det er jeres film et eksempel på. I viser med stor indlevelse og indsigt, hvordan otte modige kvindelige kunstnere i Kairo kæmper for at fastholde deres integritet i de omvæltende år, hvor militæret og Det Muslimske Broderskab kæmper om magten.

Vi synes det er prisværdigt, at to danske filmarbejdere har haft modet til at tage til Egypten og dokumentere kampen, og vi håber, at Salaam Filmprisen desuden vil medvirke til, at vi ikke glemmer de mange kvinder ude i verden, som ikke har muligheden for at leve frit, og udtrykke sig frit om deres egen situation.”

Solveig Thorborg

Leder af Salaam Film & Dialog

FacebookTwitterRedditEmailPrintFriendly

Salaam Film & Dialog
Vermundsgade 38E, 2.sal
2100 København Ø
CVR: 28164297
Tlf: 32 118 188 / 32 118 288
info@salaam.dk

BESTIL NYHEDSBREV

Vi sender ca. en gang per måned