En rytmisk oplevelse med Deodato

En klasse fuld af glade børn kommer løbende ind i musiklokalet. Hvad der skal foregå, er de ikke helt klar over. Dog ved de, at lokalet er fyldt med instrumenter, der kan sige et utal af lyde og toner. De bliver mødt af en mand, som fortæller om et liv i Mozambique fuld af musik. Om flere generationer der alle har beriget verden med flotte toner, rytmer og melodier. Oplægsholderen, Deodato, er musiker og har fået sin inspiration fra både sin bedstefar, der er den ældste musiker i Mozambique, og fra popkongen Michael Jackson. Dette åbner op for en dialog og refleksion om, hvem børnene bedst kan lide at lytte til og hvorfor. Nogle stemmer i med kærligheden til Michael Jackson, mens især Taylor Swift er favoritten hos andre. Fællestrækket er dog en kærlighed til musik og dans, workshoppens fokus.


’Mere Musik i Hverdagen’ er en workshop for de mindste klasser og daginstitutioner, der lærer børnene at holde en rytme med udgangspunkt i en sang skrevet af Deodatos bedstefar. Først synger Deodato sangen, mens han spiller på guitar. Her handler det om at lytte, for om lidt skal de nemlig selv synge den. De læser og lærer de sætninger, de skal synge som svar til det, Deodato synger. Sammenspillet mellem børnene og Deodato er både lærerigt og underholdende. Rytmen er især vigtig i oplæsningsdelen, da sangen ikke skal blive forhastet, hvilket er en stor udfordring for flere af børnene, som slet ikke kan vente med at synge. Glæden er da også stor, idet Deodato begynder at spille på sin guitar, og de endelig kan synge de linjer, de lige har lært. Selvom sangen er på et fremmed sprog for dem, husker de stadig ordene, som de får forklaret betydningen af. Derudover får de selv lov til at gætte på, hvad den egentlig omhandler, kun hjulpet på vej af fagter fra Deodato.


Højdepunktet er dog, når de får lov til at tromme. Halvdelen af holdet får hver deres tromme, som de skal spille den korrekte rytme på. Her er udfordringen for mange at holde begejstringen inde og lade vær med at spille for hurtigt. De lærer at mærke rummet og følge hinanden i musikken på trods af ønsket om at slå voldsomt på trommen. Den anden halvdel af holdet får lov til at danse til sangen og de andres trommen. Dette er den dans, folk har danset til sangen, da den først kom ud, hvilket børnene også ser en video af. De får bevæget kroppen og samtidigt følt det tempo, trommerne lægger.


Workshoppen er perfekt til de klasser og daginstitutioner, der ønsker at give deres børn en sjov indføring i afrikansk musik, rytme og dans, samt hvordan man lytter til hinanden og forstår folk med andre sprog og kulturer.
// Helena Kuglberg Jepsen, praktikant hos Salaam Film og Dialog
BESTIL NYHEDSBREV
Vi sender ca. en gang per måned