7. klasse udfordrer normer: Workshop om køn, seksualitet og rettigheder på Lergravsparken Skole
Den 8. oktober var os fra Salaam skole igen med ude og se vores dygtige oplægsholdere holde workshop. Denne gang var det Maria og Johanna der skulle ud i 7. klasse på Lergravsparken Skole, med workshoppen ’Køn, seksualitet og rettigheder’.

Maria og Johanna indledte workshoppen med en kort introduktion til Salaam, samt fortalte lidt om dem selv. Derefter lavede de en lille øvelse, for at lære eleverne bedre at kende: I en rundkreds præsenterede hver elev sig ved at sige sit navn og nævne noget, de godt kunne lide, hvorefter de sendte “stafetten” videre til en anden elev med en sjov bevægelse. Øvelsen skabte en god stemning, motiverede eleverne og fungerede som en god og tryg start på workshoppen.

Efter øvelsen spurgte Maria og Johanna eleverne, hvad et trygt læringsrum og klasselokale betyder for dem – noget de i klassen allerede har snakket om, med deres lærer. Eleverne fremhævede bl.a. at der skal være gensidig respekt og plads til forskelligheder. Derefter spurgte de om elevernes opfattelser af “køn” og “normer”, og om der er forskellige forventninger til drenge og piger. Nogle nævnte, at piger forventes at være roligere, mens drenge oftere går til fodbold. En elev påpegede dog, at det ikke altid er tilfældet, hvortil Maria og Johanna også understregede, at normer kan brydes for at skabe plads til, at alle kan være sig selv.

Efter den gode samtale med eleverne, var det tid til at se kortfilmen Kamp, der foregår til en landskamp og som netop illustrerer, hvilke normer der ofte findes i sådanne miljøer. Bagefter diskuterede eleverne deres indtryk af filmen, samt de normer der blev skildret. Eleverne bemærkede hurtigt, at filmen viste, at fodbold, øl og dannebrog ofte forbindes, mens et prideflag er usædvanligt i den sammenhæng. Maria og Johanna talte herefter om ’den gode stemning’ og diskuterede med eleverne, om det ikke er vigtigt at sige fra overfor uretfærdig behandling, selvom det kan ”ødelægge” den gode stemning.

Som afslutning på en god workshop skulle eleverne igen, som en slags normbryder leg, stille sig op i en rundkreds og træde ind i midten, hvis det udsagn Maria og Johanna sagde passede på dem. F.eks. om man havde haft kort eller langt hår indenfor de sidste tre år, eller kunne lide at spille håndbold eller gik til gymnastik.
En rigtig god og lærerig workshop for både eleverne og for os fra Salaam kontoret.
// Simone Straarup Weberg, praktikant hos Salaam Film og Dialog
BESTIL NYHEDSBREV
Vi sender ca. en gang per måned