Mine oplevelser som praktikant hos Salaam Film og Dialog // Maja Ø. Andersen

Året 2022 er ved at gå på hæld. Dette betyder for mig enden på et spændende kapitel i min studietid, nemlig mit praktikophold her hos Salaam Film og Dialog. Det er dermed også et godt tidspunkt for mig at reflektere lidt over mine oplevelser som praktikant her hos Salaam, hvilket er det jeg vil fortælle jer lidt om i det følgende.

Siden starten af august har jeg været praktikant hos Salaam Film og Dialog. Her har jeg primært været tilknyttet Salaam Skole og jeg har dermed været så heldig at arbejde tæt sammen med skønne og super dygtige Emilie, hvilket både har været en stor fornøjelse, men også meget lærerigt. Under min praktikperiode har jeg primært haft ansvaret for koordinering af vores film og dialog arrangementer samt vores workshops ude på skolerne. Jeg har også fået muligheden for at være med til at udvikle nye tilbud på Salaam Skole samt udvikle på vores allerede eksisterende tilbud. F.eks. sad jeg bag tasterne, da de første mails skulle sendes ud til skolerne omkring vores nye workshop om ’Køn seksualitet og rettigheder’. Jeg husker at vi alle var spændte på, hvordan lærerne ville tage imod vores nye tilbud. Men indenfor de første 48 timer var alle vores bookinger udsolgte. Det vidner for mig om vigtigheden af tilbuddet. Det har i det hele taget været meget interessant at erfare, hvilke ting som man skal være opmærksom på, når man starter nye tilbud op og hvilke ting som løbende kan opstå. Hvordan man konstant lærer og erfarer nyt, hvilket gør at man må strikke tingene sammen på andre måder, end man ellers først havde forestillet sig. Det er viden og erfaringer, som jeg helt sikkert vil tage mig med videre i mit videre arbejde. Herudover har det også været interessant løbende at udvikle på vores eksisterende tilbud, hvor nye film skulle findes og andre tages ud af vores program. Det har dels været sjovt, da det har givet anledning til at se en masse gode film, hvilket var en af de ting som jeg glædede mig til, inden jeg startede som praktikant. Men det har i den grad også været interessant at man i udvælgelsesprocessen af filmene har skulle reflektere over filmens perspektiver og fremstillinger samt hvordan den vil blive modtaget hos børn og unge i forskellige aldre og klassetrin. Her synes jeg bestemt at jeg har kunnet anvende mine faglige og kritiske kompetencer omkring repræsentation og fremstillinger af grupper og kulturer, hvilket har været spændende at kunne bruge i en erhvervsmæssig setting.

Udover disse faste arbejdsopgaver har jeg også fået mulighed for både at udfolde min kreative og æstetiske sans samt min interesse for kommunikation på Salaams digitale platforme, heraf særligt Instagram og Salaams hjemmeside, men også på Salaams andre digitale platforme, som nyhedsbreve og Facebook. Det har været sjovt, fordi jeg i disse arbejdsopgaver har kunnet fordybe mig i at formidle Salaams budskaber både skriftligt og visuelt, hvilket jeg finder mig godt tilrette i. Jeg har fra den første dag fået lov til at sætte mit eget præg på det og dermed er jeg blevet givet en frihed til at kunne forme det som jeg fandt bedst, hvilket har været en stor fornøjelse at kunne få lov til.

En af de første højdepunkter fra mit praktikophold var åbningen af Salaam Filmfestival 2022 i slutningen af august. Jeg husker det som en dag hele kontoret havde glædet sig til længe, hvilket gjorde det til en endnu større glæde, da dagen endte med at være en stor succes. Det var også første gang jeg sådan rigtigt mærkede den særlige Salaam-ånd samt det store fællesskab, der er bag Salaam. Dette både nuværende og tidligere medarbejdere og praktikanter, oplægsholdere samt venner af Salaam. Alle var meget søde og imødekommende, ligesom alle jeg har mødt i min tid her hos Salaam. Jeg husker at jeg blev meget berørt af Helle Tofts Jensens dokumentarfilm ‘Fremmede i Karl Oves Paradis’ samt hendes efterfølgende oplæg, som også var filmen, der endte med at vinde Salaam-prisen. Super velfortjent! Her gik det også for første gang op for mig, hvilken effekt kombinationen af film og oplæg har og hvor meget identifikation det skaber hos os i publikum. Det var en helt særlig og unik oplevelse. Heldigvis har jeg flere gange efterfølgende også fået lov til at opleve andre af vores oplægsholdere (dette f.eks. med Salaam Filmfestival i Cinemateket), hvilket også var en rigtig god oplevelse. Særligt fordi jeg også kunne se, hvilket stort indtryk det gjorde på de fremmødte børn og unge. Disse oplevelser har virkelig bekræftet mig i, hvor vigtige deres historier er for Salaam, men i den grad også for verden og de børn og unge som vokser op i den. Deres historier fortjener i den grad at blive fortalt – både for den enkelte oplægsholders skyld, men i den grad også fordi jeg er overbevist om at deres historier kan være med til at gøre verden til et bedre sted. Et sted hvor fordomme nedbrydes og vi bliver bedre til at møde og se dem vi endnu ikke kender som mennesker med en ny spændende fortælling vi skal lære at kende, fremfor at forholde os med afstand og mistro til det fremmedartede eller fjerne. Det har været en stor fornøjelse at være en del af et fællesskab, der løfter en så vigtig opgave.

Et sidste, men stort, tak skal lyde til de skønne og hjertevarme mennesker på kontoret, der fra min første dag stod med åbne arme for at sikre at jeg følte mig velkommen, følte mig tilpas og fik en god oplevelse. Det er jeg meget taknemmelig for. Herudover også til mine medpraktikanter, Nicolai og Arendse, som jeg har været så heldig at dele mange gode og mindeværdige oplevelser sammen med i løbet af min praktiktid.

Af hjertet tak for denne gang og på gensyn!

// Maja Mette Østerhaab Andersen, praktikant Salaam Film og Dialog 

FacebookTwitterRedditEmailPrintFriendly

Salaam Film & Dialog
Vermundsgade 38E, 2.sal
2100 København Ø
CVR: 28164297
Tlf: 32 118 188 / 32 118 288
info@salaam.dk

BESTIL NYHEDSBREV

Vi sender ca. en gang per måned